Ulkoporeallas vai palju / kylpytynnyri?

Kun olet ostamassa ulkoallasta, yhtenä asiana kannattaa miettiä minkälainen lämmitys sopii teidän tarpeisiin. Pitäisikö sen olla puilla vai sähköllä lämmitettävä? Molemmat (hyvälaatuiset) ovat kestäviä ja luotettavia.

Molemmilla on myös puolensa ja soveltuvat hiukan eri tilanteisiin. Kannattaa tutustua seuraaviin näkökohtiin ennen kuin valitsee itselleen sopivan vaihtoehdon.

Puulla lämmitettävä palju

Palju saattaa miellyttää, jos tykkää rustiikkisemmasta ja perinteisestä ulkonäöstä. Kamina voi sijaita altaan ulkopuolella tai sisäpuolella. Jos kamina on altaan sisäpuolella, täytyy se rajata esim. ritilällä kylpytilasta. Sisäkamina vie aina kylpytilaa altaasta, joten tämä on hyvä huomioida kylpyjöiden määrää ajatellen. Tässä tapauksessa puut pannaan pesään yläpuolelta.

Yleisesti ottaen altaan sisäpuolella oleva kamina lämmittää altaan nopeammin kuin ulkokamina, koska sisäkamina on suorassa kontaktissa veteen. Sisäkaminan voi myös ladata puilla nousematta vedestä. Ulkokamina on kytketty putkilla altaaseen, joten lämmitys luonnollisesti kestää kauemmin. Ulkokaminan kanssa pitää olla myös tarkkana, etteivät lapset vahingossa koskettele kuumaa kaminaa.

Ulkoporeallas

Ulkoporealtaan valitsevat yleensä asiakkaat, jotka arvostavat altaan mukavuutta (muotoillut istuimet), erilaiset hieronnat, valot, musiikkijärjestelmät, yms. Kaikki tulevat yhdessä valmiissa paketissa, samoin eristävä suojakansi tulee aina altaan mukana. Kun ei olla kylvyssä, kansi pidetään aina päällä, jotta lämpö ei karkaa eikä roskat tule altaan sisään.

Iso etu verrattuna paljuun on se, että ulkoporeallas on heti kylpyvalmis. Altaan termostaatti pitää veden pyydetyssä lämpötilassa eli kansi pois ja suihkun kautta kylpyyn. Maksimaalisen mukavuuden ja helppouden varmistamiseksi on suositeltavaa tutustua ulkoporealtaisiin kuten Jacuzzin tai Hanscraftin mallistoihin.

Kuinka kauan altaiden lämmittäminen kestää?

Ennen kuin paljua aletaan lämmittää, täytyy se täyttää vedellä, joka vie oman aikansa riippuen vedenpaineesta sekä paljun koosta. Puilla paljun lämmitys kestää 3-6 tuntia ja talvella voi viedä jopa 8 tuntia. Eli kylpyyn ei voi vaan hypätä hetken mielijohteesta.

Ulkoporealtaassa vesi taas pidetään jatkuvasti kylpylämpötilassa (37- 38 c) eli se on heti käyttövalmis. Kotikäytössä altaan vesi vaihdetaan 2-4 vuodessa riippuen käytön määrästä. Kun vesi vaihdetaan, allas lämpiää 1-2 astetta tunnissa. Normaalisti vedenvaihdon jälkeen kylpyyn pääsee seuraavana päivänä, paitsi jos altaaseen voi laskea lämmintä vettä.

Vedenlämpötilan säätäminen

Ulkoporealtaissa voidaan valita mieleinen lämpötila, jossa vesi pysyy automaattisesti termostaatin avulla. Altaan tekniikka on hyvin toimivaa ja testattua, joten ne normaalisti pysyvät kunnossa, jos allasta on huollettu säännöllisesti. Jos teknisiä vikoja tulee, varaosia ja huoltopalveluja on saatavilla.

Puulämmitteisen paljun lämmittäminen sopivaan kylpylämpötilaan vaatii tarkkuutta ja työtä samoin kuin lämpötilan pitäminen halutulla tasolla.

Jos paljun lämmittää liian kuumaksi, voi olla vaikeaa saada sitä laskettua sopivaan lämpötilaan, etenkin jos pesä on täynnä puita. Alussa kun vielä opettelee paljun lämmitystä, voi olla kätevää pitää muutama ämpärillinen jääkylmää vettä valmiina vieressä.

Mitä altaiden lämmittäminen sitten maksaa?

Puulämmitteinen palju tulee edulliseksi, jos mökillä on puuta ja tykkää tehdä klapeja. Jos puut pitää ostaa, tulee luonnollisesti lämmittämiselle hintaa. Tosin on vaikea mitään tarkkoja arvioita antaa ja tämänkin tulee sitten kunkin käyttömäärästä sekä puunhinnasta riippuen kokemuksen kautta.

Ulkoporealtaiden suhteen voi nyrkkisääntönä sanoa, että sähkönkulutus on 1-3 euron välillä per päivä. Tämä silloin kun allas on koko ajan käytössä ympärivuoden. Lämmittimet ovat yleisesti joko 2 tai 3kW tehoisia, joten siitä voi vähän myös laskea kustannusta, kun allas lämmittää. Allas lämmittää vain tarvittaessa, hyvälaatuiset ulkoporealtaat ovat hyvin eristettyjä ja pitävät lämmön sisällä kuin termospullo. Silloin kun allas ei lämmitä, ei se myöskään aiheuta lämmityskuluja.

Kuinka paljon ylläpitoa ja puhdista vaaditaan?

Ulkoporealtaan ylläpito on suhteellisen helppoa eikä vaadi paljon aikaa, mutta on tärkeää tehdä muutamat asiat säännöllisesti. Yksi kaikkein tärkeimmistä asioista on varmistaa hyvälaatuinen puhdas vesi. Altaaseen lisätään viikoittain hoitoaineita, ja samalla kaksi asiaa on hyvä varmistaa; veden ph sekä suodattimen puhtaus. Vedenvaihdon yhteydessä kannattaa myös puhdistaa putkistot, jotta likaa ei pääse niihin eikä altaan tekniikkaosiin kertymään. Tämä hoituu helposti putkiston puhdistusaineella.

Paljut yleensä tyhjennetään jokaisen käyttökerran jälkeen, jolloin ne on syytä puhdistaa huolellisesti kaikesta irtoliasta. Myös ihmisestä irtoaa yllättävän paljon kaikenlaista materiaalia ihosta sekä hiuksia, jotka tulisi saada pois, ettei bakteereille kerry kasvualustaa. On tärkeää ennen jokaista kylpykertaa täyttää palju puhtaalla raikkaalla vedellä. Paljuihin on saatavana myös suodatusjärjestelmiä, mutta nämä eivät ole kovin tehokkaita.

Tarvitsetko apua, autamme mielellämme

Pro Patio Oy on ulkoporealtaisiin, sisäporealtaisiin ja uima-altaisiin erikoistunut yritys. Liikkeestämme löydät laadukkaat altaat kaiken kokoisina maailman johtavilta valmistajilta.

Jos sinulla on kysyttävää tai epäilyksiä, ota rohkeasti yhteyttä puhelimitse (09 3154 3050) tai sähköpostitse (myynti@propatio.fi).

Ota yhteyttä

Enquiry form FI

Yhteystiedot

Vantaa

Kauppakeskus Viisari 1. krs, Martinkyläntie 47, 01720 Vantaa

Myynti09-3154 3050

Emailmyynti@propatio.fiPro Patio Oy on ulko- ja sisäporealtaisiin, uima-altaisiin ja kylpytynnyreihin erikoistunut AAA-luokitettu yritys. Meiltä saat laadukkaat altaat kaikista koko- ja hintaluokista, maailman johtavilta valmistajilta. Myös allastarvikkeet ja huolto kuuluvat palvelutarjontaamme.

Laajasta allasvalikoimastamme löydämme yhdessä varmasti myös Sinun toiveisiisi sopivan altaat. Voimaa vedestä!

X