Ulkoporealtaan hoito

Ulkoporealtaan hoito on helppoa ja vaivatonta. Oikeilla aineilla ja välineillä se onnistuu varmasti.


Ulkoporealtaan hoito keskittyy veden puhtauden, kirkkauden ja kemiallisen tasapainon ylläpitoon.
 Suuri vaiva ulkoporealtaan hoito ei kuitenkaan ole, kunhan muistaa tehdä säännöllisesti tietyt toimet, esimerkiksi lisätä viikoittain vedenhoitoainetta ja huolehtia veden oikeasta pH-arvosta.

 

Aktiivikäytössä olevan porealtaan vedenhoidossa kemiallinen tasapaino ja oikea pH-arvo ovat olennaisia asioita. Viikoittain veteen lisätään vedenhoitoaine, esimerkiksi hidas kloori tai klooriton bromitabletti. Esimerkiksi Aqua Exellent on ympäristöystävällinen vedenhoitoaine, joka estää bakteerien kiinnittymisen altaaseen.

 

Vedenhoitoaineen lisäämisen lisäksi altaan veden pH-arvoa tulee mitata kerran kuussa tai tarvittaessa useamminkin. Se onnistuu kätevästi valmiilla testitikuilla, jotka kertovat tilanteen nopeasti.

 

Mikä sitten on oikea pH-arvo ulkoporealtaalle? pH-arvon tulee olla 7,2–7,6. Mikäli pH-arvo on liian matala, vesi vahingoittaa allasta, suuttimia ja putkistoa. Liian korkea pH-arvo kerryttää kalkki- ja metallisaostumia ja vaikeuttaa ulkoporealtaan desinfiointia. Lisäksi liian korkea pH-arvo ärsyttää ihoa ja silmiä. Liian korkean tai matalan pH-arvon tasapainottamiseen on olemassa sopivia tuotteita.

 

Ulkoporealtaan puhdistus: poista lika ja roskat altaasta sekä suodattimesta

Suodattimen tärkeä tehtävä on kerätä epäpuhtauksia ulkoporealtaan vedestä, ja siksi suodatinjärjestelmä tulee pitää tarkasti puhtaana roskista. Jos suodatinjärjestelmä tukkeutuu, altaan vesi ei enää pysy kirkkaana.

Suodatin suositellaan puhdistettavaksi kahden viikon välein tai jopa useammin, jos allasta käytetään ahkerasti.  Kerran kuussa suodatin kannattaa pestä sille tarkoitetulla pesuaineella. Filter Net esimerkiksi on kätevä aine suodattimen pikapesuun, koska sen vaikutusaika on vain muutaman minuutin.  Suodatin vaihdetaan uuteen noin kaksi kertaa vuodessa, mieluiten vedenvaihdon yhteydessä.

Altaasta poistetaan roskia myös mekaanisesti haavilla ja allasimurilla. SpaVac-allasimuri esimerkiksi toimii täysin mekaanisesti paineen avulla ja on erityisen kätevä sekä tehokas laite altaan pohjalla olevien pikkuroskien poistamiseen.

Mitä tehdä, jos porealtaan vesi vaahtoaa?

Jos porealtaan vesi vaahtoaa, tarkista ensin, oletko lisännyt hoitoainetta oikean määrän suhteessa altaan vesimäärään. Jos ainetta on liikaa, se saattaa alkaa vaahdota.

Todennäköisin syy ulkoporealtaan veden vaahtoamiseen on kuitenkin liian matala pH-arvo. Mittaa siis veden pH-arvo ja nosta tai laske arvoa tarpeen mukaan siihen tarkoitetuilla kemikaaleilla.

Veden vaahtoamista voi estää Foam Down -nesteellä, mutta se on vain väliaikainen ratkaisu ennen pH-arvon tasaamista.

 

Mitä tehdä, jos altaasta tulee limainen?

Jos ulkoporealtaan pinta tulee limaiseksi ja veden vaihdosta on jo yli kuusi kuukautta, kannattaa vaihtaa kylpyvesi ja puhdistaa altaan sisäpinta kostella pyyhkeellä.

Jos veden vaihdosta on kulunut vain vähän aikaa, tulee tarkistaa suodattimen kunto ja puhdistaa se mahdollisista roskista ja tukoksista.

Limaisuuteen auttaa myös niin sanottu shokkiklooraus eli veden tehokäsittely Ultrashock-nesteellä, joka poistaa vedestä bakteerit ja itiöt.

Shokkiklooraus tehdään, jos

  • vesi ei ole kristallinkirkasta tai tuoksuu epämiellyttävälle
  • allaskuoreen kertyy limaa tai muita epäpuhtauksia
  • allas ylikuormittuu tilapäisesti esimerkiksi juhlien seurauksena.

Vaihda vesi noin kahdesti vuodessa, niin ulkoporealtaan hoito helpottuu

Ulkoporealtaan vesi vaihdetaan noin neljän–kuuden kuukauden välein ja joskus useamminkin; jos altaassa on esimerkiksi juhlien yhteydessä käynyt ollut paljon väkeä ja suihkussa käyminen on päässyt unohtumaan, voi olla järkevää vaihtaa vesi.

Ennen vedenvaihtoa altaaseen laitetaan vaikuttamaan putkistonpuhdistusaine, esimerkiksi System Flush. Altaan pumppuja tulee käyttää muutaman kerran aineen vaikuttaessa ja juuri ennen altaan tyhjentämistä, jotta aine kulkeutuu läpi putkiston.

Kun allas on tyhjä, sen pinta puhdistetaan liinalla, jossa on sopivaa puhdistusainetta.

Vedenvaihdon jälkeen puhdistusankka altaassa hidastaa keltaisen juovan syntymistä vesirajaan.

 

Ota yhteyttä

Enquiry form FI

Yhteystiedot

Vantaa

Kauppakeskus Viisari 1. krs, Martinkyläntie 47, 01720 Vantaa

Myynti09-3154 3050

Emailmyynti@propatio.fiPro Patio Oy on ulko- ja sisäporealtaisiin, uima-altaisiin ja kylpytynnyreihin erikoistunut AAA-luokitettu yritys. Meiltä saat laadukkaat altaat kaikista koko- ja hintaluokista, maailman johtavilta valmistajilta. Myös allastarvikkeet ja huolto kuuluvat palvelutarjontaamme.

Laajasta allasvalikoimastamme löydämme yhdessä varmasti myös Sinun toiveisiisi sopivan altaat. Voimaa vedestä!

X